Turismul in Romania

România, ca obiectiv pe harta turistică a lumii este o ţară cu un deosebit potenţial. Biodiversitatea care o caracterizează este un prim motiv pentru a fi turist în România: flora, fauna şi relieful variat pot să satisfacă cele mai variate gusturi ale celor mai pretenţioşi călători, plecaţi în căutarea ineditului. Natura s-a păstrat vie, sălbatecă, nepoluată, oferind o oază de linişte şi în mijlocul tumultumului vieţii contemporane. În plus, relieful variat oferă destinaţii pentru toate anotimpurile iar oamenii primitori şi ospitalieri fac orice sejur o adevărată încântare. Nu doar natura s-a păstrat nealterată ci şi tradiţiile şi obiceiurile străvechi, care şi azi însoţesc viaţa românului, mai ales în zonele rurale. Acestea, alături de viaţa culturală şi artistică bogată şi de atracţiile culinare de invidiat, fac din România una din cele mai interesante puncte de pe harta turistică europeană.

Principalele puncte turistice din România sunt: capitala ţării (Bucureşti), Litoralul Mării Negre cu staţiunile sale (Mamaia, Eforie Nord, Neptun etc.), Delta Dunării, Munţii Carpaţi, în special Valea Prahovei şi Poiana Braşov (zonele montane cele mai frecventate), Bucovina (situată în nordul Moldovei) cu vestitele mănăstiri şi biserici, ale caror picturi exterioare (datând din sec.XVI) au fost declarate patrimoniu UNESCO, Maramureşul, sudul Transilvaniei, incluzând şi ţinutul Haţeg şi zonele înconjurătoare (leaganul civilizatiei dacice) şi Nordul Olteniei.

Pe lângă aceste zone turistice în România sunt multe alte centre turistice, oraşe şi staţiuni. Ele includ oraşele cu vestigii medievale: Iaşi (vechea capitală a Moldovei), Cluj - Napoca (cel mai important oraş al Transilvaniei medievale), Timişoara (oraş multietnic şi multicultural din Banat), Braşov, Târgovişte (capitala Munteniei înainte de Bucureşti), Sibiu, Sighişoara etc.

Fluviul Dunărea la Porţile de Fier, masivul Făgăraş (cu cel mai spectaculos relief alpin din România) sau Parcul Naţional Retezat din Carpaţii Meridionali încântă vizitatorul cu frumuseţea lor fără pereche.
Locurile istorice, încărcate de legende şi mister sunt puncte de atracţie pentru turiştii străini, şi nu numai (de ex. legenda lui Dracula).
Reţeaua de cazare a turiştilor include în jur de 3000 de unităţi de cazare cu un total de 290000 de locuri de cazare. Dintre ele sunt cam 900 de hoteluri şi moteluri cu în jur de 170000 de locuri de cazare. Privatizarea serviciilor de turism este în plină desfăşurare; doar una din şase unităţi hoteliere este privată.

Sosirile înregistrate în unităţile de cazare turistică în luna ianuarie 2007 au însumat 358,5 mii, în creştere cu 8,6% faţă de cele din ianuarie 2006.  
Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost în luna ianuarie 2007 de 21,9% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,3% faţă de luna ianuarie 2006.
Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna ianuarie 2007 de 339,4 mii, în creştere cu 0,5% faţă de luna ianuarie 2006. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (93,9%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 61,7% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România.
Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna
ianuarie 2007 de 663,4 mii, în creştere cu 12,3%, comparativ cu luna ianuarie 2006. Mijloacele de
transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate (78,5% din numărul total de plecări).