Profil economic

Conform Constitutiei din 1991, Romania a trecut la o economie de piata. Conform acesteia, statul este obligat sa asigure libertatea comertului si protectia concurentei loiale. In economia României actioneaza asadar legea cererii si a ofertei. La baza acesteia se afla proprietatea privata care trebuie protejata si garantata.

Potential economic:

Economia Romaniei cunoaste o dinamica continua datorita reformelor economice.
Principalele industrii ale Romaniei sunt cea textila si de încaltaminte, industria metalurgica, de masini usoare si de ansamblare de masini, miniera, de prelucrare a lemnului, a materialelor de constructii, chimica, alimentara si cea de rafinare a petrolului. O importanta mai scazuta prezinta industriile farmaceutica, a masinilor grele si a aparatelor electrocasnice. In prezent, industria constructoare de masini (vezi Dacia Logan) este in continua dezvoltare.

Industria romaneasca de IT cunoaste o crestere anuala constanta. Puterea economica a Romaniei este concentrata in primul rand pe producerea de bunuri de catre intreprinderile mici si mijlocii in industrii precum cea a masinilor de precizie, vehiculelor cu motor, industria chimica, farmaceutica, a aparatelor electrocasnice si a imbracamintei.

Principalele ramuri industriale sunt: industria constructoare de masini, chimica, petrochimica, a materialelor de constructii, de prelucrare a lemnului si industria usoara.

In cadrul industriei constructoare de masini se produc utilaje petroliere pentru platforme de foraj terestru si marin la Ploiesti, Târgoviste, Bacau, Bucuresti si Galati, utilaje miniere la Baia Mare, Petrosani si Sibiu, masini unelte la Bucuresti, Oradea, Arad, Rasnov si Targoviste, si produse ale industriei de mecanica fina. Industria electronica si electrotehnica este reprezentata prin intreprinderi amplasate în principal în Bucuresti, Iasi, Timisoara, Craiova, Pitesti. Tractoare se produc la Brasov, Craiova, Miercurea-Ciuc, iar alte masini agricole la Bucuresti, Piatra Neamt, Timisoara si Botosani. Locomotive se produc la Bucuresti si Craiova, vagoane la Arad, Caracal, Drobeta-Turnu Severin, autoturisme la Pitesti, Craiova, Campulung-Muscel, autocamioane la Brasov troleibuze la Bucuresti, nave maritime la Constanta, Giurgiu, Oltenita si aeronave la Bucuresti, Bacau, Brasov si Craiova.

Industria chimica s-a dezvoltat în ultimele decenii datorita existentei unei game largi de materii prime existente în tara: cantitati de sare, sulf, potasiu, lemn de rasinoase, stuf, gaz metan, produse animaliere. Industria de prelucrare a sarii s-a dezvoltat la Borzesti, Baile Govora, Râmnicu Valcea, Tarnaveni si Giurgiu. Acid sulfuric se produce la Baia Mare, Zlatna, Copsa Mica, Turnu Magurele, Valea Calugareasca si Navodari. Industria petrochimica produce cauciuc sintetic la combinatele petrochimice de la Brazi si Borzesti, mase plastice la Ploiesti, Fagaras, Brazi, Borzesti, Pitesti, fire si fibre sintetice la Botosani, Savinesti, Roman, Iasi. Industria chimica si industria celulozei si hartiei sunt reprezentate prin numeroase centre în toata tara. Se produc medicamente si produse cosmetice, coloranti, vopsele si detergenti.

În cadrul industriei materialelor de constructii se produce ciment, sticla si articole din sticlarie, ceramica pentru constructii, prefabricate, var. Principalele întreprinderi de ciment se afla la Bicaz, Brasov, Fieni, Comarnic, Turda. Sticla se produce si se prelucreaza la Bucuresti, Medias, Tarnaveni, Dorohoi, Turda, Avrig.

Industria de prelucrare a lemnului dispune de resurse forestiere considerabile. În combinatele de prelucrare a lemnului se produc placi aglomerate, fibrolemnoase, furnire, placaje, mobila. Cele mai importante unitati se afla în zonele montane si submontane, la Suceava, Bistrita, Focsani, Pitesti, Râmnicu Valcea, TArgu Jiu, Arad, Trgu Mures, Reghin, Satu Mare, Bucuresti, Braila si Constanta.

Industriile usoara si alimentara au traditie în Romania, deoarece exista importante baze de materii prime autohtone. Importante sunt industria bumbacului, industria de prelucrare a lanii, a confectiilor si tricotajelor la Bucuresti, Botosani, industria zaharului, a uleiurilor, a vinurilor, a panificatiei. Turismul reprezinta sectorul economic care dispune de un potential valoros de dezvoltare ce poate deveni o sursa de atractie atât a investitorilor cat si a turistilor straini, însa concurenta puternica din partea tarilor învecinate (Ungaria, Bulgaria, Croatia) si amploarea problemelor legate de competitivitatea turismului românesc îngreuneaza situatia.

Regiuni de dezvoltare:

În afara de împartirea pe judete, Romania este împartita şi în opt regiuni de dezvoltare, corespondente nivelului NUTS-II de diviziuni al UE, dar fara a avea capacitati administrative. Regiunile de dezvoltare sunt folosite în special pentru coordonarea proiectelor de dezvoltare regională. Aceste regiuni de dezvoltare sunt: Regiunea Nord-Est, cuprinzand judeaele: Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Bacau, Vaslui. Regiunea de Vest cuprinde judetele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timis. Regiunea Nord-Vest cuprinde judetele: Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Salaj. Regiunea Centru cuprinde judetele: Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna şi Braşov. Regiunea Sud-Est cuprinde judetele: Tulcea, Vrancea, Galati, Braila, Buzau şi Constanta. Regiunea Sud Muntenia cuprinde judetele: Arges, Dambovita, Prahova, Ialomita, Calarasi, Giurgiu şi Teleorman. Regiunea Ilfov cuprinde municipiul Bucuresti si judetul Ilfov. Regiunea Sud-Vest Oltenia cuprinde judetele: Mehedinti, Gorj, Valcea, Olt şi Dolj. Romania este divizata, la nivelul urmator, în 2.686 comune si 265 de orase. Comunele si orasele au propriul Consiliu Local, care este condus de un primar, decis în urma alegerilor locale organizate la 4 ani.