Notice: Undefined index: LANG in /home/svscitym/domains/primariaonline.ro/public_html/prim/init.inc.php on line 61 Notice: Undefined index: in /home/svscitym/domains/primariaonline.ro/public_html/prim/init.inc.php on line 62 WALTERS Invest - Ilfov - Ganeasa

PREZENTARE

 

Comuna Găneasa este situată la 15 km distanță de municipiul București, în partea estică a judeţului Ilfov, într-o zonă cu relief neted, brăzdat de apele văilor Pasărea, Piteasca şi Şindrila. Cele cinci sate componente, Moara Domnească, Găneasa, Cozieni, Şindriliţa şi Piteasca, sunt înșirate pe malul stâng al acestor ape.


În cadrul Câmpiei Române, localitatea ocupă partea de vest a Bărăganului, fiind înconjurată de mai multe păduri, urme ale Codrilor Vlăsiei: Eforie, Pustnicul, Cojasca și Găneasa.

În forma administrativă actuală, comuna Găneasa datează din anul 1950. În urma desfințării comunei Piteasca, satele Piteasca și Cozieni au trecut la comuna Găneasa. Satul Găneasa este o așezare relativ nouă. Numele provine de la un cetățean bulgar, Ganea, care s-a stabilit în această localitate în jurul anului 1880.

Satul Moara Domnească își trage numele de la o moară de apă, aflată pe moșia lui Ioan Gheorghe Caradja, în perioada 1812-1818, domnul Munteniei, de la începutul secolului al XIX-lea.

În localitatea Șindrilița, primele așezări au fost niște bordeia ale unor robi aduși din Dobrogea de către moșierul Mavros.

Localitatea Cozieni s-a format în jurul anului 1800. Piteasca provine de la cuvântul „pitit”, deoarece oamenii locului se ascundeau din calea turcilor în pădurea din apropiere.

Se învecinează la nord cu comuna Petrăchioaia, la vest cu comuna Afumaţi, la sud-vest cu oraşul Pantelimon, la sud-est cu comuna Brăneşti, iar la est cu judeţul Ialomiţa.

Căi de acces

Drumul naţional 2 asigură accesul spre localitate.

Infrastructură

Locuitorii comunei dispun de sistem de alimentare cu apă potabilă, gaze naturale şi electricitate. Totodată, în localitate există centrală telefonică modernă, televiziune prin cablu şi acces la internet.