PREZENTARE

 

Poziţionare geografică: Comuna Toteşti este situată în partea de sud-vest a judeţului Hunedoara, la 55 km distanţă de municipiul Deva şi 37 km distanţă de Hunedoara;

Componenţa: Toteşti – centru administrativ,  Cârneşti, Păclişa şi Recea;

Suprafaţa: 2203 ha ;

Comuna Toteşti „aparţine” de frumoasa Ţară a Haţegului. Pe teritoriul comunei Toteşti se întinde Rezervaţia naturală „Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului”, care a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern 2.151 din 30 noiembrie 2004, şi cuprinde în totalitate, pe lângă Toteşti, şi localităţile Densuş, General Berthelot, Răchitova, Sântămăria Orlea, Sarmizegetusa şi Haţeg şi parţial comunele Baru Mare, Sălaşu de Sus, Pui şi Râu de Mori.

Comuna Totesti este o zonă de tranzit către Munţii Retezat şi adăposteşte, în satul Păclişa, un monument istoric, respectiv castelul Pogany, construit în secolul al XVIII-lea şi modificat în cel următor. Tot la Păclişa, pe malul Râului Mare, a fost descoperit un topor din piatră şlefuită, perforat, aparţinând perioadei neolitice, iar la vest de sat s-a descoperit o aşezare datată tot din neolitic, dar şi materiale arheologice din epoca bronzului, hallstattiene, medievale timpurii şi medievale. La nord de sat, pe malul din stânga a Văii Zeicanilor, s-au descoperit urme arheologice ale unei construcţii romane, dar şi materiale ceramice dacice.Tot villa rustica, precum la Păclişa, adică urme romane, au fost descoperite şi la marginea satului Cârneşti, la 300 de metri vest de localitate, la sud de drumul către Ostrov, aşezare ce aparţine de Râu de Mori. Pe teritoriul satului s-au mai identificat şi urme ale altei aşezări din vremea romanilor. Despre vechea biserică ortodoxă română din sat se spune că funcţionează din perioada secolelor XV - XVI după Christos. Din hotarul localităţii provine un lanţ de aur format din 14 verigi rombice. Se presupune că acestea provin de la Sarmizegetusa Regia, fiind asociate cu alte două brăţări de aur descoperite mai târziu, şi sunt datate în perioada dacică clasică. Secolul trecut s-au mai descoperit, într-un loc neprecizat din hotarul localităţii, două brăţări de aur masiv, de factură dacică, terminate cu capete de animal. În hotarul de vest al localităţii, pe unde trecea drumul roman, spre Hăţăgel, comuna Densuş, s-au descoperit urme arheologice de epocă romană, acestea fiind asociate cu ziduri.