Harta Judetului

Urmareste ultimele primarii inscrise

Loc. Stangaceaua - Jud. Mehedinti
Loc. Grozesti - Jud. Mehedinti
Loc. Barbatesti - Jud. Gorj
Loc. Vladimir - Jud. Gorj
Loc. Aninoasa - Jud. Gorj
Loc. Turburea - Jud. Gorj
Loc. Stoina - Jud. Gorj
Loc. Danciulesti - Jud. Gorj
Loc. Tantareni - Jud. Gorj
Loc. Stejari - Jud. Gorj
Loc. Cruset - Jud. Gorj
Loc. Goicea - Jud. Dolj
Loc. Bistret - Jud. Dolj
Loc. Birca - Jud. Dolj
Loc. Urzicuta - Jud. Dolj
Loc. Giurgita - Jud. Dolj
Loc. Tuglui - Jud. Dolj
Loc. Cerat - Jud. Dolj
Loc. Calopar - Jud. Dolj
Loc. Malu Mare - Jud. Dolj
Loc. Draghiceni - Jud. Olt
Loc. Radovan - Jud. Dolj
Loc. Vartop - Jud. Dolj
Loc. Bucovat - Jud. Dolj
Loc. Gangiova - Jud. Dolj
Loc. Intorsura - Jud. Dolj
Loc. Varvoru de Jos - Jud. Dolj
Loc. Silistea Crucii - Jud. Dolj
Loc. Vela - Jud. Dolj
Loc. Brastavatu - Jud. Olt
Loc. Orlea - Jud. Olt
Loc. Coteana - Jud. Olt
Loc. Otesani - Jud. Valcea
Loc. Dragoesti - Jud. Valcea
Loc. Gircov - Jud. Olt
Loc. Deveselu - Jud. Olt
Loc. Vadastrita - Jud. Olt
Loc. Stefan cel Mare - Jud. Olt
Loc. Radomiresti - Jud. Olt
Loc. Grojdibodu - Jud. Olt
Loc. Draganesti de Olt - Jud. Olt
Loc. Sopot - Jud. Dolj
Loc. Secu - Jud. Dolj
Loc. Melinesti - Jud. Dolj
Loc. Goiesti - Jud. Dolj
Loc. Dragotesti - Jud. Dolj
Loc. Bralostita - Jud. Dolj
Loc. Simnicu de Sus - Jud. Dolj
Loc. Scaiesti - Jud. Dolj
Loc. Farcas - Jud. Dolj
Loc. Grecesti - Jud. Dolj
Loc. Cernatesti - Jud. Dolj
Loc. Argetoaia - Jud. Dolj
Loc. Voineasa - Jud. Olt
Loc. Ganeasa - Jud. Olt
Loc. Gradinari - Jud. Olt
Loc. Dobretu - Jud. Olt
Loc. Carlogani - Jud. Olt
Loc. Barza - Jud. Olt
Loc. Stoicanesti - Jud. Olt
parteneri primariaonline

Harghita


AtidDitrauMugeniSiculeni
AvramestiFeliceniOclandSimonesti
BilborFrumoasaOdorheiu SecuiescSubcetate
BorsecGalautasPlaiesii de JosTomesti
BradestiGheorghieniPorumbeniToplita
CapilnitaLazareaPraidTulghes
CartaLuetaSacelTusnad
CorbuLunca de JosSandominicUlies
CorundLunca de SusSanmartinVarsag
CozmeniLupeniSansimionVlahita
DanestiMadarasSantimbruVoslabeni
DealuMiercurea CiucSarmasZetea
Prezentare generala

Situat in provincia istorica Transilvania, la fel ca toata regiunea centrala a tarii, Harghita este unul dintre cele doua judete proponderent locuit de populatie maghiara – in proportie de 85%. Avand ca vecini judetele Neamt si Bacau la est, Mures la vest, Brasov si Covasna la sud si Suceava la nord, judetul se intinde pe o suprafata de 6610 kmp si numara aproximativ 326.222 locuitori. Din punct de vedere adinistrativ, Harghita cuprinde 4 municipii- Miercurea-Ciuc (resedinta de judet), Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni si Toplita; 5 orase- Cristuru Secuiesc, Balan, Vlahita, Borsec, Baile Tusnad si 58 de comune.

Resedinta de judet

Miercurea Ciuc este situat in centrul Depresiunii Ciucului pe partea stanga a Oltului. Pationoarul artificial si trambulina de la Suta au dat localitatii numele de oras al sporturilor de iarna. Orasul este recunoscut ca pol al frigului in Romania. Unul dintre simbolurile reşedintei de judeţ este Berea de Ciuc, renumita la nivel national.

Relief

Harghita este un  judet bogat din punct de vedere al reliefului, aici intalnim munti, dealuri, depresiuni completate de reteaua hidrografica alcatuita din rauri si lacuri. De evidentiat sunt masivele care ocupa o buna suprafata a judetului: Muntii Calimani, Muntii Gurghiu, Muntii Harghitei, Muntii Budacului, Muntii Giurgeului, Muntii Hasmas, Muntii Ciucului si Muntii Persani. Zona de deal este foarte bine reprezentata de dealurile Tarnavei Mici care se intind de pe valea Nirajului pana la paraul Nicou alb si dealurile Odorheiului. Trei depresiuni importante completeaza bogatia naturala a peisajului harghitean: depresiunea Giurgeului, depresiunea Ciucului si depresiunea Casin. Mai putem mentiona si depresiunile Bilbor si Borsec si conul vulcanic Pietrosul. Reteaua hidrografica este alcatuita din ape curgatoare dintre care mentionam cele mai importante rauri care strabat judetul –Olt si Mures, dar si alte 7 rauri: Tarnava Mica, Trotus, Uz, Varghis, Homorod, Casin si Bicaz. Apele statatoare sunt reprezentate si ele prin cele doua lacuri renumite: Lacul Sfanta Ana format in craterul unui fost vulcan si lacul Rosu- lac de baraj natural format in urma prabusirii unui varf de munte care a blocat cursul unui rau.

Economia

Exploatarea şi prelucrarea lemnului în industria fabricării mobilierului detin un rol important în economia judeţului Harghita. Resursele naturale oferite de bogatia subsolurilor în hidrominerale, gaze mofetice şi ape termale au o mare importanţă economică prin valorificarea acestora în staţiunile balneoclimaterice Băile Harghita şi Băile Tuşnad, iar rezervele de ape minerale de diferite tipuri hidrochimice sunt valorificate pe scară industrială sub forma apelor minerale înbuteliate Borsec, Perla Harghitei, Tuşnad, Bilbor. Un aport deosebit în economia judeţului aduce şi industria de textile, confecţii şi tricotaje, industria alimentară prin prelucrarea şi industrializarea cărnii şi a laptelui, agricultura prin valorificarea culturilor şi creşterea animalelor, comerţul, serviciile şi turismul.Valorificarea produselor specifice zonei, ceramica populară de la Corund şi Dăneşti şi intensificarea agroturismului au deasemenea rolul lor în economia acestui judeţ.

Turismul

Potentialul natural si antropic al judetului este unul extrem de important in dezvoltarea turismului. Dintre atractiile si obiectivele turistice amintim: Complexul baroc Sumuleu, Manastirea Sfantul Ilie de la Toplita, Biserica din lemn de la Tulghes, Biserica din Sacel,  Cetatea Miko si Muzeul de Etnografie, Castelul Lazarea, Baile Tusnad, Borsec, Baile sarate Praid, Lacul Sfanta Ana, Lacul Rosu, Cheile Bicazului.