AFACERI

 

 
Agricultura

       - Din suprafata totala de 21402.40ha terenul agricol ocupa 4981.10ha, adica 23.27%. Defalcarea terenului agricol dupa folosinta si suprafata ocupata este urmatoarea: arabil – 1580ha (7.38%), pasuni 2053ha (9.59%), fanete 826ha  (3.86%), vii 265ha (1.24%), livezi (1.2%). Pentru rentabilizarea muncii in cultivarea terenurilor sunt necesare investitii in dotarea cu tehnologii performante de lucru.

Industrie:

 
  -   Potentialul natural al solului si subsolului teritoriului administrativ situeaza orasul Bumbesti – Jiu printre localitatile cu resurse naturale deosebite, fapt ce a determinat o activitate economica diversa si complexa. Potentialul economic evidentiaza existenta unor activitati economice complexe in domeniul industriei, agriculturii si silviculturii care ofera orasului Bumbesti – Jiu un loc aparte in contextul economic al judetului. O imoportanta unitate industriala pe teritoriul orasului este Uzina Mecanica Sadu care are ca obiectiv fabricarea de produse speciale pentru aparare si produse economice de larg consum.De asemenea Parcul Industrial Gorj este amplasat pe teritoriul orasului Bumbesti – Jiu, in zona de sud – est , iar strada Bumbesti face legatura intre acesta si drumul national DN 66 (E79) care leaga municipiul Targu – Jiu de municipiul Petrosani. In partea de nord Parcul Industrial dispune de o linie de cale ferata ce se conecteaza la calea ferata nationala in Gara Bumbesti Jiu. Suprafata totala a Parcului Industrial este de 186200mp. pe care se afla amplasate suprafete construite de 38000mp., iar in prezent principalul investitor este SC Pirelli EcoTechnology SA care produce filtre antiparticule pentru motoarele Diesel. Spatiile oferite spre inchiriere sunt destinate activitatilor de productie, depozitare, birouri, vestiare, magazii. Parcul Industrial dispune de toate utilitatile necesare unei bune desfasurari a activitatilor tehnologice in diferite domenii si anume: activitati de prelucrari mecanice, activitati pentru industria usoara, prelucrarea lemnului, servicii industriale diverse, activitati de manipulare – depozitare, activitati de cercetare si productie tehnologica avansata si alte activitati auxiliare. In prezent, in zona orasului Bumbesti Jiu se  afla forta de munca calificata mai ales in domeniul mecanic, dornica de gasirea unui loc de munca, salariile fiind cu mult sub nivelul european. De asemenea, cei care vor investi in parcul industrial, beneficiaza de toate drepturile si facilitatile prevazute in legislatia in vigoare.

Turism şi agroturism

 
  -  Teritoriul administrativ al orasului Bumbesti - Jiu, se inscrie in arealul turistic montan si detine un valoros potential turistic caracterizat printr-un cadru natural generos prin toate componentele sale, dar si prin importante atractii turistice antropice. La aceasta se adauga pastrarea unor vechi ocupatii si mestesuguri, a unor frumoase datini si obiceiuri populare. Zona aceasta cuprinde o concentrare deosebita de obiective turistice, atat in aria montana cat si in cea deluroasa si depresionara subcarpatica, ce se impune prin: aspecte peisagistice de mare densitate si frumusete, in care defileul Jiului este de o deosebita atractivitate, versantii sudici ai muntilor au mari disponibilitati pentru realizarea amenajarilor necesare practicarii sportului de iarna ( indeosebi in zona Balea- Lucaturile) la altitudini de 1450 – 1500 m, areale forestiere extinse in zona montana ca locuri ideale pentru recreere si odihna, important fond cinegetic, muzeul de arhitectura populara de la Curtisoara, manastirea Lainici, manastirea Visina ce dateaza din secolul XIV si alte biserici de lemn cu valoare de monumente. De asemenea mai putem aminti  ca puncte de interes turistic Schitul Locurele aflat la o altitudine de 600m si Schitul Poiana Pustnicului aflat la o altitudine de 700m precum si ruinele castrelor romane de piatra si de pamant ce dateaza din  secolele I- II. Administratia locala este interesata de crearea, dezvoltarea modernizarea infrastructurii de turism in vederea valorificarii resurselor turistice naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice, sprijinind investitiile in amenajarea unor hoteluri, moteluri, pensiuni, case de vacanta, restaurante cu specific local, campinguri si tabere sportive, centre de vanatoare, de pescuit, tabere sportive de iarna, partii de schi, de sanius, snowboard, telescaun, baze sportive de vara, trasee forestiere, trasee montane, alpinism, mountain bike, rafting, offroad, caiac, escalade, ski alpin, cicloturism, schi nocturn, fotovanatoare, statiuni de iarna, baze turistice s.a.

Infrastructura:

  • - Strategia administraţiei locale prevede măsuri menite să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale locuitorilor, să ridice standardul calitativ al designului local, serviciilor şi imaginii în general, să ofere oportunităţi pentru intervenţia sectorului privat fie sub forma investiţiilor directe fie sub forma parteneriatelor.