PREZENTARE

 

O analiza succinta a formelor de relief plaseaza orasul Bumbesti Jiu exact la confluenta muntilor Valcan (catre vestul judetului) cu muntii Parang (catre estul judetului), zona muntoasa se continua cu zona de dealuri.

Clima este in general temperat continentala cu o varietate de nuante determinate de circulatia atmosferica si de componentele de relief prezente si se caracterizeaza prin urmatoarele particularitati:

-radiatia solara este in jur de 1000 kcal / cmc / an in nord si creste la cca 1100 kcal / cmc / an in sud.

-temperatura medie anuala variaza intre  3°C in zonele de munte, 8°C in zona colinara si cca 10° C in zona depresiunilor intracolinare.

-temperatura  medie a lunii ianuarie (cea mai friguroasa) este de -5°C iar a lunii iulie (cea mai calduroasa) este de 22° C.

-precipitatiile au o distributie neuniforma in teritoriu si scad de la nord la sud de la 1900 mm/an la cote de peste 1600m, la 950 mm/an in zona colinara in maxime in mai iunie si apoi in noiembrie si minime in februarie

-stratul de zapada are o repartitie neuniforma, in zona montana inalta dureaza 180 – 200 zile cu grosimi ce pot atinge 80 – 90 cm, scazand in zona de deal de 60 – 80 zile / an.

-vanturile dominante sunt din directia nord – vest catre sud – est.

Solurile intalnite in zona de studiu sunt foarte variate si specific formelor de relief pornind de la zona de munte cu soluri brune acide, soluri brune podzolice continuand in zona colinara cu soluri brune podzolice si ajungand in zona depresionara in care predomina solurile brune.