PREZENTARE

   

Poziţionare geografică: Comuna Cornereva este situată în partea de est a judeţului Caras Severin, la 35 km distanţă de Băile Herculane şi 65 km distanţă de Caransebeş;

Componenţa: Cornereva;

Căi de acces: DJ 608;

Suprafaţa: 4000 ha ;Comuna Cornereva este situată în judeţului Caraş-Severin,j udeţ care se află în partea de sud-vest a României. Această localitate ocupă extremitatea estică a judeţului, fiind situată în apropierea interferenţei dintre Depresiunea Almăjului şi Depresiunea Mehadia-Domaşnea, aceasta din urmă fiind situată pe culoarul Timiş-Cerna, ce separă în această zonă extremitatea vestică a Carpaţilor Meridionali, reprezentată de Munţii Cernei, de Munţii Banatului. De altfel pe teritoriul comunei Cornereva se desfăşoară o mare parte din cadrul Munţilor Cernei, cu culmi muntoase ce depăşesc 1800 metri altitudine şi depresiunea în care este aşezată localitatea Cornereva. Spre sud, această depresiune intră în contact cu culoarul Timiş-Cerna, iar spre nord se continuă peste înşeuarea Furca Obiţii cu Depresiunea Rusca-Teregova.

În urma organizării administrativ-teritoriale din 1968, comuna Cornereva, o localitate de munte, cu un relief şi o dispersare deosebită este compusă din 40 de sate, din care cele mai reprezentative sunt: Cornereva-centrul comunei şi satul Bogâltin, care în mai multe rânduri a fost de sine stătător, constituind comună aparte.

Din punct de vedere fizic cea mai mare parte a comunei se găseşte la o altitudine medie de circa 700 m. Partea sudică a comunei este cea mai joasă, având o altitudine de 436 m. Centrul comunei se află la altitudinea de 525 m iar văile longitudinale ce converg în centrul comunei şi pe care sunt situate majoritatea celor 40 de sate ale aşezării se află la altitudinea de 700-800 m.

De pe teritoriul comunei Cornereva izvorăşte pârâul Belareca, unul dintre afluentii importanţi ai râului Cerna. Punctul lor de confluenţă este situat în apropierea gării din Băile-Herculane.

Faţă de principalele centre urbane, Cornereva se situează la 105 km de oraşul Reşiţa, reşedinţa judeţului Caraş-Severin, la 70 km de Caransebeş, la 45 km de oraşul Orşova şi la 30 km faţă de staţiunea Băile Herculane.

De principalele căi de comunicaţie, Cornerva este legată prin drumul judeţean Tergova-Cornereva-Plugova, cu racord la ambele capete în E 70. Cea mai apropiată gară este Cruşovăţ, aflată la circa 20 km de Cornereva.


 ISTORIC

            Puţinele urme materiale arheologice găsite pe teritoriul comunei Cornereva, atestă faptul că localitatea are un trecut milenar, deşi s-ar părea că marea izolare în care se află ar contrazice acest lucru. În perimetrul actual al centrului comunei a fost găsit un topor de piatră şlefuită şi perforată, despre care se bănuieşte că datează din neoliticul târziu. Acest topor neolitic se află în prezent la şcoala din centrul comunei. De altfel şi alte surse susţin că urme ale habitatului uman pe teritoriul comunei datează din epoca bronzului timpuriu.

            Cornereva este atestată documentar în anul 1518 şi apaţinea districtului Caransebeş, după cum reiese dintr-o diplomă nobiliară. Satul Bogâltin este atestat mai înainte, în anul 1452, şi aparţinea Districtului Mehadia. În anul 1543 localitatea este întâlnită sub denumirea“Konyorova”. Mai târziu, în anul 1584, se numea “Kanyorova”, iar în 1603,”Kuneiro-va”. Desigur, toate aceste denumiri sunt forme maghiarizate ale cuvântului românesc CORNEREVA care îşi are originea în cuvântul „cor-net”(=loc cu corni).

Din anul 1980, din punct de vedere administrativ, teritoriul comunei este compus din 40 de sate (cătune), al căror centru este Cornereva-sat. În concluzie, se poate spune că aceste meleaguri au fost locuite întotdeauna de români care, în ciuda vitregiilor vremurilor, au continuat să trăiască pe aceste locuri în condiţii naturale diferite chiar de zonele imediat apropiate.