PREZENTARE

 

Situata in partea de sud-est a judetului Brasov, comuna se invecineaza cu municipiul Brasov, municipiul Sacele, comuna Prejmer,  Harman, Budila si Vama Buzaului. Tarlungeniul se afla in zona de relief muntos, in depresiunea Barsei, la poalele muntelui Ciucas si este strabatut de paraurile Tarlung si Zizin. Comuna are in componenta 4 sate: Tarlungeni, Purcareni, Zizin si Carpinis. Se intinde pe o suprafata de 13566 ha, dintre care 384 ha se afla in intravilan si 13182 in extravilan. Pe categorii de utilizare, suprafata comunei are urmatoarele destinatii: teren agricol (6095 ha), teren neagricol (1331 ha), fanete (2752 ha), pasuni (1102 ha) si padure (5251 ha).


Istoric

Localitatea este atestata documentar in secolul al XV-lea, iar denumirea vine de la numele paraului Tarlung care traverseaza partea de vest a comunei. Din puct de vedere administrativ, comuna a apartinut din secolul al XV-lea judetului Alba de Sus. In anul 1784, Tarlungeniul trece la judetul Trei Scaune, iar 6 ani mai tarziu, regasim comuna in cadrul districtului Brasov. In 1850 districtul Brasov este desfiintat, Tarlungeniul fiind alipita la districtul Sibiu, 4 ani mai tarziu revine la districtul Brasov, iar din 1876 pana in 1925 face parte din comitatul Brasov. In 1930, judetul Brasov formeaza 3 plasi cu o componenta de cate 16 comune, iar din plasa Sacele face parte si localitatea Tarlungeni. Inca din cele mai vechi timpuri comuna a fost locuita de tarani liberi, fara sa remarcam prezenta vreunui nobil feudal aici. In 1377, Ludovic I, proclama 13 sate libere printre care si Tarlungeni, cu conditia  ca acestea sa ajute la construirea cetatii Branului, taranii devenind iobagii cetatii, fiind obligati sa faca doar serviciul militar.

Cai de acces

Coordonate geografice: 45° 38' Nord, 25° 45' Est.

Transportul feroviar este asigurat de cea mai apropiata gara aflata la 10 km. Localitatea are acces la reteaua de drumuri nationale, judetene (40 km), comunale (1,5 km) si forestiere (35 km).

Dotare edilitară şi instituţională

Locuitorii au acces la diverse canale de telecomunicatii: exista 4 oficii postale, un operator de telefonie fixa, 3 operatori de telefonie mobila, telegraf, radio, un operator de televiziune prin cablu si conexiune de internet prin reteaua Romtelecom.

In domeniul educatiei, localitatea dispune de 2 scoli de arte si meserii, 5 scoli primare si gimnaziale, 5 gradinite in care studiaza un total de 876 de elevi. Institutiile de cultura constau in 4 camine culturale, o biblioteca comunala, 4 biblioteci scolare si 7 unitati de cult.

De asemenea, in comuna regasim 3 dispensare medicale in satele Tarlungeni, Zizin si Purcareni si o statie de ambulanta.