PREZENTARE


Comuna este situata in sud-estul podisului Transilvaniei, in depresiunea Homoroadelor, la 4 km de orasul Rupea, la 35 de km de Sighisoara si la 65 km de Brasov. Are in componenta 3 sate: Homorod, Mercheasa si Jimbor. Relieful este in proportie de aprox 60 % de deal si cca 40 %- ses. Detine resurse naturale importante reprezentate de vulcanii noroiosi de la Baile Homorod si salina din satul Mercheasa. Din patrimoniul natural al comunei fac parte si stejarii din localitatea Mercheasa. Comuna se afla la o distanta de 50 km de masivul Fagaras si 20 km de Muntii Persani. Fauna este diverisificata alcatuita animale salbatice: ursi, cerbi, vulpi, iepuri, pisici salbatice, viezuri, nevastuici si dihori; pasari: rate salbatice, fazani, turturici, mierle, bufnite, potarnici si iernuci. Din punct de vedere istoric, asezarea este atestata documentar in anul 1250- satul Homorod, ulterior gasindu-se documente despre satul Mercheasa- 1448 si Jimbor- 1432.


Cai de acces

Coordonate geografice: 46° 3' Nord, 25° 16' Est.

Transportul feroviar este accesibil, comuna fiind traversata de calea ferata care duce spre Cata, Beia, Teius, cea mai apropiata gara care face legatura cu municipiul Brasov, aflandu-se la Rupea. Pana la gara Rupea transportul este asigurat de microbuze care circula in functie de orarul trenurilor. Accesul feroviar spre alte orase se face tot prin intermediul microbuzelor catre Bucuresti, Targu Mures, Bistrita si Cluj. Localitatea are acces la drumul european E60, drumul national DN 13 si drumul judetean DJ 132.

Dotare edilitară şi instituţională

la nivelul comunei, in domeniul educatiei, exista o scoala generala, 3 scoli primare si 3 gradinite.  Din punct de vedere sanitar, localitatea dispune de o unitate medicala de tip dispensar si doua farmacii umane. Mai exista un dispensar veterinar si o biblioteca. Ca lacasuri de cult mentionam: Biserica ortodoxa, Biserica evanghelica, Casa de rugaciuni- martorii lui Iehova (sat Homorod); Biserica ortodoxa si Biserica evanghelica (sat Mercheasa), Biserica ortodoxa, Biserica evanghelica, Biserica catolica si Casa de rugaciuni a cultului unitarian (sat Jimbor).