Notice: Undefined index: LANG in /home/svscitym/domains/primariaonline.ro/public_html/prim/init.inc.php on line 61 Notice: Undefined index: in /home/svscitym/domains/primariaonline.ro/public_html/prim/init.inc.php on line 62 WALTERS Invest - Bacau - Dofteana

PREZENTARE

 

Poziţionare geografică: Comuna Dofteana este situată în partea de vest a judeţului Bacău, la 9 km distanţă de Târgu Ocna şi la 13 km distanţă de Comăneşti;

Componenţa: Dofteana - centru administrativ, Bogata, Cucuieţi, Hăghiac, Larga, Seaca şi Ştefan Vodă;

Căi de acces: DN 12A, DJ 116 D;

Suprafaţa: 17000 ha ;

 
Comuna este situata in zona de confluenta dintre raurile Dofteana si Trotus, intr-un cadru geografic deosebit. Comuna este amplasata in zona depresionara, relieful caracteristic zonei fiind cel de deal. La cativa kilometri de comuna se afla Muntii Nemira.

Localitatea Dofteana este una dintre cele mai vechi aşezări moldoveneşti, existând încă înainte de formarea statului medieval al Moldovei. Este un din asezarile vechi de pe Valea Trotusului, fiind atestata documentar inca din anul 1436, printr-un document prin care domnitorul Stefanita a donat sfetnicului Babor Plopescu 6 sate pe Trotuş şi Tazlău, unul din aceste sate fiind si satul Dofteana, numit Dohtana in acea perioada.

Denumirea Dohtana vine de la ocupaţia oamenilor care preparau din coajă de mesteacăn, de la locul numit astăzi Duhotar, o unsoare numită dohot, pe care oamenii o foloseau la ungerea osiilor de lemn la căruţe, iar mai târziu această unsoare era folosită de cizmari. Iniţial bazele satului au fost puse pe valea inferioară a Doftenii, dovada o face biserica veche care este astăzi cimitir. Cu timpul ca urmare a creşterii populaţiei el s-a întins în susul apei şi a afluenţilor ei principali Seaca şi Dofteniţa( Ştefan- Vodă), dând naştere satelor respective. Apoi populaţia a cuprins şi partea stângă a Trotuşului, constituind la început cătune, dezvoltate în cele din urmă în adevărate sate: Larga după numele pârâului lărgii, afluent al Trotuşului şi Cucuieţi, după numele dealului Ouşorul sau Cucuietul, situat în spatele satului.

Satul Bogata de pe partea dreaptă a Trotuşului la o distanţă de 4 km. sud –est de Dofteana s-a alipit comunei după 1800, având o origine comună cu Poieni şi Mosoare, cartiere ale oraşului Târgu Ocna. Prima menţiune despre existenţa petrolului în această zonă a Moldovei apare într-un document din 4 octombrie 1440 dat de Ilie şi Ştefan Vodă, fiii lui Alexandru cel Bun.