Navigare rapida pe judete

Urmareste ultimele primarii inscrise

Loc. Stangaceaua - Jud. Mehedinti
Loc. Grozesti - Jud. Mehedinti
Loc. Barbatesti - Jud. Gorj
Loc. Vladimir - Jud. Gorj
Loc. Aninoasa - Jud. Gorj
Loc. Turburea - Jud. Gorj
Loc. Stoina - Jud. Gorj
Loc. Danciulesti - Jud. Gorj
Loc. Tantareni - Jud. Gorj
Loc. Stejari - Jud. Gorj
Loc. Cruset - Jud. Gorj
Loc. Goicea - Jud. Dolj
Loc. Bistret - Jud. Dolj
Loc. Birca - Jud. Dolj
Loc. Urzicuta - Jud. Dolj
Loc. Giurgita - Jud. Dolj
Loc. Tuglui - Jud. Dolj
Loc. Cerat - Jud. Dolj
Loc. Calopar - Jud. Dolj
Loc. Malu Mare - Jud. Dolj
Loc. Draghiceni - Jud. Olt
Loc. Radovan - Jud. Dolj
Loc. Vartop - Jud. Dolj
Loc. Bucovat - Jud. Dolj
Loc. Gangiova - Jud. Dolj
Loc. Intorsura - Jud. Dolj
Loc. Varvoru de Jos - Jud. Dolj
Loc. Silistea Crucii - Jud. Dolj
Loc. Vela - Jud. Dolj
Loc. Brastavatu - Jud. Olt
Loc. Orlea - Jud. Olt
Loc. Coteana - Jud. Olt
Loc. Otesani - Jud. Valcea
Loc. Dragoesti - Jud. Valcea
Loc. Gircov - Jud. Olt
Loc. Deveselu - Jud. Olt
Loc. Vadastrita - Jud. Olt
Loc. Stefan cel Mare - Jud. Olt
Loc. Radomiresti - Jud. Olt
Loc. Grojdibodu - Jud. Olt
Loc. Draganesti de Olt - Jud. Olt
Loc. Sopot - Jud. Dolj
Loc. Secu - Jud. Dolj
Loc. Melinesti - Jud. Dolj
Loc. Goiesti - Jud. Dolj
Loc. Dragotesti - Jud. Dolj
Loc. Bralostita - Jud. Dolj
Loc. Simnicu de Sus - Jud. Dolj
Loc. Scaiesti - Jud. Dolj
Loc. Farcas - Jud. Dolj
Loc. Grecesti - Jud. Dolj
Loc. Cernatesti - Jud. Dolj
Loc. Argetoaia - Jud. Dolj
Loc. Voineasa - Jud. Olt
Loc. Ganeasa - Jud. Olt
Loc. Gradinari - Jud. Olt
Loc. Dobretu - Jud. Olt
Loc. Carlogani - Jud. Olt
Loc. Barza - Jud. Olt
Loc. Stoicanesti - Jud. Olt
parteneri primariaonline
partener primariaonline

Romania: Date Administrative

Printre obiectivele Uniunii Europene se afla promovarea progresului economic si social, echilibrat si durabil, prin Intarirea coeziunii Intre tarile membre. Regiunea (Unitatea Administrativ Teritoriala) este privita, In acceptiunea Consiliului Europei, ca unitate situata imediat sub nivelul statului cu autoritate aleasa a Administratiei Publice si mijloace financiare proprii. Romania este Impartita In mai multe unitati administrativ-teritoriale denumite judete. Pentru a putea fi aplicata politica de dezvoltare regionala, pe teritoriul Romaniei s-au Infiintat 8 regiuni de dezvoltare ca un rezultat al unui acord liber Intre consiliile judetene si cele locale.

Conform Constitutiei, teritoriul Romaniei este organizat, sub aspect administrativ, In comune, orase si judete. In conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii. Din punct de vedere istoric, exista 3 provincii traditionale: Valahia (formata din regiunile Oltenia, Muntenia si Dobrogea), Moldova si Transilvania (formata din regiunile Banat si Transilvania).

Comuna, unitatea elementara de organizare administrativa, este formata dintr-unul sau mai multe sate si este condusa de un consiliu local si un primar ales. Romania are 2 685 de comune Insumand 13 285 de sate, respectiv cu o medie de cinci sate pe comuna.

Orasul este unitatea administrativa condusa de un consiliu local si un primar ales. Orasele mai importante pot fi declarate municipii. Romania are 263 de orase, dintre care 82 sunt municipii.

Judetul  este unitatea administrativa condusa de un consiliu judetean si un prefect. Consiliul judetean este ales pentru a coordona activitatea consiliilor comunale si orasenesti, avand ca scop concentrarea interesului asupra serviciilor publice de importanta la nivel judetean. Guvernul numeste un prefect In fiecare judet pentru a fi reprezentantul sau local.  Romania are 41 de judete plus municipiul-capitala Bucuresti, care are un statut similar cu acela de judet. Un judet are, In medie, o suprafata de 5 800 km2 si o populatie de 500 000 de locuitori. Bucuresti  este considerat si el municipiu,  dar este singurul care nu face parte din niciun judet. Nu are consiliu judetean, dar are un prefect.  Cetatenii Bucurestiului aleg un primar general si un consiliu general. Fiecare din cele sase sectoare ale Bucurestiului  aleg si ele un primar si un consiliu local.

In afara de Impartirea pe judete, Romania este Impartita si In opt regiuni de dezvoltare, corespondente nivelului NUTS-2 de diviziuni al UE, dar fara a avea capacitati administrative. Regiunile de dezvoltare se refera la subdiviziile regionale ale Romaniei creeate In 1998 si sunt folosite In special pentru coordonarea proiectelor de dezvoltare regionala.  Regiunile de dezvoltare nu sunt unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber Intre consiliile judetene si cele locale. Regiunile de dezvoltare ale Romaniei, numite dupa pozitia geografica In tara, sunt: Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucuresti si Ilfov.

Impartirea Romaniei In judete este atestata documentar la 8 ianuarie 1392, cand domnitorul Mircea cel Batran printr-un hrisov numeste „tinutul Valcii” judet. Astfel, judetul Valcea este primul judet atestat documentar de pe teritoriul actual al Romaniei. Ultima reforma administrativ-teritoriala majora din Romania a avut loc In anul 1968 cand s-a trecut de la Impartirea pe regiuni si raioane la reImpartirea pe judete, desfiintata de autoritatile comuniste dupa 1948.